Thursday, March 22, 2012

Honda JazzHybrid is launched!

Salam 1 Malaysia

Hai...
orang kate ijau itu melambangkan kedamaian..


acu tengok sini..
Damai tak???




 Ape lagi...ambik sorang 1...
sebatu pon dah nampak..

Friday, March 16, 2012

anak tiket ke syurga atau neraka

Salam Jumaat

Pagi tadi ade tazkirah jumaat dari Ustaz Amran
hmm memang best n kena jiwa lah
topik nya pasal anak itu tiket ke syurga atau neraka

kawan2 semua
para2 ibu dan bapak
anak tu memang satu tiket untuk kita ke syurga
TAPI
bukan tiket ke neraka
itu salah sama sekali

 pandai kita mendidiknya didikan agama, 
membentuknya dengan nilai2 yg murni..
melimpahkan kasih sayang kepadanya
insyaAllah..

jangan menganggap anak itu satu beban kepada ibu bapa
anak itu nikmat Allah swt yang tak ternilai harganya
ibu bapa memerlukan doa anak2 yg soleh dan solehah

jangan kita kecewa bila anak kita bersikap sebaliknya..
bukan salah anak kita..
cuba kita kaji, cuba kita selami
kenapa dan mengapa dia bersikap sebegitu..
sudah cukup ke didikan agama kepada anak kita, diri kita
untuk bekalan ke akhirat

Ya Allah mintak diperjauhkan semua hasutan syaitan ini dari diriku dan bakal2 zuriatku... Amin2...

Nabi bersabda maksudnya: “Apabila mati seseorang insan, maka akan terputuslah segala amalannya kecuali tiga perkara, iaitu sedekah jariah, ilmu yang dimanfaatkan daripadanya dan doa anak soleh yang sentiasa mendoakannya.”
(Diriwayatkan oleh Abu Hurairah)


Tuesday, March 13, 2012

Cutenya kamu

Salam 1 Malaysia

hai u ols..
sabtu lepas, saya n my abi pi mlawat my niece...
lame gak la tak tengok
rindu sangat dah..

sampai sana Qaisara tengah tido, shasha lak tengah nangis..
rindu ibunya kut..
hmmm siannya diorg..
kecik2 dah berjauhan dengan ibu diorang


tabahnya hati diorang
mungkin ada hikmah kan.

sebab rindukan sangat kt diorg, saya usik gak dia
hehehe...yes2x sedar gak...

alololo...
chumel sangat...makin putih dah sekarang...
kalah shasha

terubat la rindu kt diorg...mungkin 2 minggu nanti,
kami akan bermalam kt sana...
umah Teh-maksaudara belah abah.

preview my niecen my little cazen...


bye... ('',)v

Monday, March 12, 2012

Ikan Patin Masak Tempoyak

Salam u ols

hai sabtu lepas, saya n my abi pergi melawat anak2 saudara saya kt bandar baru salak tinggi.
otw pi sana, nampak la org jual ikan patin.
tetiba teringin nak makan..

rancang nak singgah otw balik nanti, ade rezeki, ade lah ikan patin tu nanti
alhamdulillah nampaknya rezeki tu ada...hehehe

ape lagi abi request suh masak ikan patin masak tempoyak
senang je saudara/saudari semua
 cam buat ikan pedas je cuma plus tempoyak je..
ni resepi yang emak saya ajar lah
so far sangat sedap. bukan tipu tp mmg betol2 sedap

bahan : 

1. ikan patin 1kg - potong 5
2. 4biji bawang putih + 1 bawang merah
3. seinci kunyit + seinci lengkuas
4. sejemput beras
5. lada burung 4 biji
6. tempoyak
7. daun kesom
8. gula, garam, serbuk perasa

cara buat:

1. tumbuk bahan 2, 3,5 dan 6 hingga hancur
2. campurkan dengan beras yang ditumbuk hancur. kena tumbuk asing sebab taknak beras bersepah.
3. gaulkan dengan ikan patin dan biarkan ia tenang selama 10 minit
4. masukkan air sampai tenggelam ikan tu
5. gaulkan dan biarkan
6. bila kuah mendidih masukkan garam secukup rasa, gula ckit dan sedikit serbuk perasa
7. last masukkan daun kesom

taraaaa...

ikan patin masak tempoyak

dah masak dah siap dijamu. 
selamat mencuba


Miracle

Salam 1 Malaysia

Saya ada isi kerja kt UMK
harap2 la rezeki menyebelahi saya
"Ya Allah aku memohon kepadamu ya Allah"

tapi
saya kena dapatkan keizinan ketua jabatan.
yang tu saya tak dapat lakukan
risau lak saya
camne saya nak dapatkan pengesahan tu..
nanti prestasi saya lak yang turun

 sebenarnya saya sangat sayang kerja saya sekarang
tp saya lebih sayangkan keluarga saya
diorang paham tak kalau saya hantar borang keizinan majikan tu??
Ya Allah... hati ini berbelah bagi..

bimbinglah hati ini kejalan yang benar dan diredhai
semoga saya dapat berada disamping family saya
amin ya Rab...

kawan2 doakan saya yer..
('',)v

Thanks..



Thursday, March 8, 2012

Bertenang ke Bertendang

Salam Malaysia

Selamat Menyambut Hari Wanita tuk wanita2 di seluruh dunia

Hari ni saya xnak marah2 walaupun saya memang tengah marah
hubby saya suruh saya banyak2 bersabar
baik hubby saya ikut ckp hubby
saya tengah bertenang sekarang

 to : vendor Promin****

awak still buat saya marah2
darah saya dah naik sampai kepala, telinga pon dah merah
nadi saya bergerak 160 kmj, tapi saya cool

tahniah awak!!
saya marah dengan tenang  ni
xnak dah kutuk2 awak
sbb kalau saya xkutuk pon, 
dah jelas di wajah awak, awak memang cam tu

awak
development pon awak blom setlle kan
awak sibuk2 lak nak buat UAT, PAT dan segala bagai
bila buat asyik failed je

saya baik kan wak...
saya n kawan2 saya still tolong awk cover..
awk suruh test, kami test
awk suruh install, kami install
awak suruh PAT, kami pon PAT
semua benda kami cover
 jadi col centre awak, jadi maintanence awak, jadi data entry awak
dan macam2 bagai lagi

kami stayback pon sebab awak
kami abaikan rumah tangga kami pon sebab awak
kami tinggalkan anak2 kami (yg dah ber-ibu lah kan)  pon sebab awk
kami gaduh dengan husben kami pon sebab awak
kami stress pon sebab awak
kami kena marah kat bos kami pon sebab awak

sampai bila awak nak jadi camtu
awak tak takut dosa ke, dengan cara bagaimana awak mencari rezeki tu
mungkin awak lupa
saya doakan Allah kembalikan awak ke pangkal jalan

awak
awak dah lupa
kami ni user bukan pekerja awak
kami bayar awak buat sistem
tapi awak jadi kan kami kuli awak lak

baik kan kami..
tahniah tuk wanita2 ini..


Wednesday, March 7, 2012

BFF

Salam Malaysia

Topic Johara pagi di  era.fm ari ni pasal bff
besfren foreva
Saya rindu kt bff saya

balik kampung pon saya rase sunyi
sbb 1 of my bff saya dah pergi tinggalkan saya
dulu dia yang selalu teman kan saya 
makan, shoping n gelak ketawa

miss sangat2 kat awak
kenangan tu sentiasa ada dalam jiwa saya
dulu dan sekarang sentiasa mekar dihati saya

awak...
 saya kuat kan??
sebab saya dah boleh terima suratan perhubungan kita

awak..
saya tersenyum bila saya ingat kenangan kita
gambar-gambar kita
video awak pon ada... masa last diploma kita tu
saya harap, awak pon sama
ini 1 kenangan terindah dalam hidup awak

awak
saya doakan yang terbaik tuk awak tau
wlaupon awak dah pergi tinggalkan saya
tapi saya bersyukur sebab awak tinggalkan kenangan yang manis tuk saya


thanks awak


Tuesday, March 6, 2012

Off to Selayang

Salam 1 Malaysia


Hi semua....hari ni harap luck la ckit dr semalam...
off to Selayang harap xde la tekanan hari ni

tp kpala sakit2 lak....
MC or EL
tapi tak sampai hati lak kt org lain..
kena tanggung tugas sy..

kerja ooo kerja
bila mau habis ni
ini lah manusia...merungut je tau...


ape lah saya ni <--- marah tuk diri sendiri
saya xnak protes dah tp sy nak protect diri saya je


pening
.
.
.
pening

@_@ 

bye...off dlu..

Monday, March 5, 2012

Tension

Salam Semua..

Arghhhh tension2 pon bagi salam gak...huhuhu T_T

bangang nye vendor Promin*** en. mr kacang namenye...dah la bodoh...sombong lak tu.... ade ke dia nk menafikan benda yg wujud tu xde....

geram beb....
bile org ckp benda betul dia nafi kan..siap suh approve lg...
benganggg tak??

nak bukti sangat kan....aku boleh tunjuk lam meting....depan bos ko lagi...ko nak bawak Datuk ko pon aku xkesah....
ingat aku takut....berani kerana benar tau...

ko suh aku tunjuk bukti erk...mngape??ko nak prepare ayat baik punye bile meting nanti erk...jadi hero tuk kompani ko tu...
sorry to say la beb.....aku bukan bodoh sangat pon, klu ko nak jadikan aku sbg isu tuk ko pertahan kan diri ko tu...

aku tak takut pon...xsabar nak tgok muka ko cam kartun tu bila kena hentam dalam meting nanti...Kesian ko...nak defend diri ko tu....klu nk tunjuk diri ko tu betol sangat jangan la bende yg ko tak tahu pon ko main sebat je ckp itu ini....

hahaha...ko tunggu....gelak besor aku nanti.....cant wait...
puah ati aku bebel kat sini...nanti bebel lam meting lagi...kite tgok sape yg stupid nanti...