Thursday, January 26, 2012

menu d.i.e.t

Salam 1 Malaysia

Igt x post chewan terober-ct tempoh hari....huhuhu.... dengar je member2 ckp sal obersiti ni takut sangat...bukan sbb comel tapi sebab kesihatan.... kandungan lemak yang melebihi dalam saluran darah boleh mnyebabkan macam2 penyakit... seram x??

So untuk mengelakkan atau mengurangkan siptom2 penyakit tu,kena lastart diet n bersenam.... tp MAMPU ke??

Alhamdulillah dah dekat sebulan lebey dah chewan kurangkan makan  nasi... sehengat chewan la...makan nasi time my abi datang je... tu pon kena paksa makan.. tp tu bukan sebab nak kurus, tu more kpd kesihatan..

hahaha kompem xcaya kan... sebenarnya chewan xberselera nk makan nasi... tambah2 kt kedai tu.... xmenarik langsung...jemu dah makan... chewan suka ambik sup je...

hirup sup..hmmm marvelous... sedap...tu je yg lalu nak makan....btw sekrg pon dah jemu makan sup..
tapi percaya lah korang chewan start suka sup sayur...hahaha...yummy...

Sup Sayur Campur

korang suka sayur x???jarang org suka sayur kan...tp xsalah klu kita start suka kt sayur ni...baik tuk kesihatan lg...thanks for my abi jgk sbb bli sayur  kt Cameron Highland tuk chewan sampai penuh peti ais... nak sgt chewan makan sayur...

dulu xsuka tp skrg dah suka...tp xtau la  sampai bile...tkut nnt jemu lak....
Jom semua start jaga kesihatan anda dengan menikmati kelazatan sayur ni...hahahaha....


Tuesday, January 24, 2012

BBQ @ Lubuk Manggis

Salam 1 Malaysia

Sempena cuti raya cina yang lama ni..peghhh cam lama sangat ke?? dah lama kami  rancang nk pi picnic wif my officemate... tp yg jadi pi 2 pasang je...hahhaaa...sepasang tu bawak famuly dia,jd byk lak pasang nye.....jangan air sungai pasang dah ler...

akiviti hari tu berbbq lah...my abi bwk ikan dr tok bali qlate lg...jauh benar...ikan fresh tp xfresh doh...mugo duk dlm peti 3,4 ari dah...liexa lak bwk ayam.... 

1st chewan join gak my abi hidupkan bara api tp xtertahan tengok liexa berendam lam air sungai...trus give up nk hidup kan api...trus turun mandi same2...

sonok  gak  release tension camni....insyAllah nk buat bbq lg...tunggu my abi free lah..heheh...jum jamu mata dengan picture yg dpt disnap...

abi tengah hidupkan api

kami tengah berenang..hahaha..tipu jek..

ok lah tu antara xtvt time CNY baru2 ni...semalam je pon...hehehe..otw balik  umah nk singgah umah my bff- Biey tp xde rezeki.. Biey balik ganu lak...next time lah...bye.......

Musim Sejuk Di Malaysia

Salam 1 Malaysia

ade ke musim sejuk kt M'sia?? musim tengkujuh ada la...kira musim sejuk berair lah tu...hehehe.. :)

cuti raya cina ni, chewan xblik kampung pon.. cuti kejap  je xsonok blik kampung... limited time wif my family... nnt terkejar sana sini.. so deside nk duk KL  je ngan my abi...

Kt M'sia ni banyak tempat yg menarik tertarik... jd kami deside nk pi berjalan2 juah skit dr KL... jum pi cameron highland.... best...sejuk....

kt Cameron ni banyak tempat2 yg menarik...kami pi blik hari ja...xtahan sejuk sangat....tambah2 petang2  duk hujan je memanjang....

tempat yg sempat kami singgah tea farm, straberry farm, cactus farm dan tanah rata...yg lain sempat jamu mata je..antaranya bee farm, rose farm, taman rama-rama dan pasar malam cameron.. parking penuh...

much love
otw blik KL tgok kreta bratur2 nak naik cameron...sampai tapah la jem...tu hala naik la...kami dah turun...klu depa naik time tu pkul brapa la sampai atas....klu nak stay ok la tp klu pi hari cam kami, jawabnya baik turun sama2 kami ja...hotel pon belum tentu ada kosong lg....hmmm

jum2 jamu mata anda dengan gambar gedik kami....

cactus farm

tea farm

tak rugi bercuti kt sane....bawak family pon ok...dr genting highland baik pi cameron....ok lah next post lak..tetntu skali pasai cuti2 raya cina ni...
byeee...

Sunday, January 15, 2012

Patutke aku pergi....

Salam 1 Malaysia

ape yg korang buat, bila org yg pernah kecewa dan lukakan hati korang jemput korang gi kenduri kawen dia?? korang pegi x?? serba salah dibuatnya...nak bg alasan ape ek... member2 lain dah plan ni nak pegi camne, dengan ape, nak bg ape.... chewan lak tertanya2... nak pegi ke x.....


tp kenapa nak rase serba salah lak...cube buat tak tau je boleh x... ape kate abi chewan lak.. mesti dia tertnya2...kenapa nak kena pergi kenduri dia...penting sangat ke...


betol jgk abi ckap camtu....tuk menjaga hati abi, chewan ambik kputusan xnak pegi lah... doa chewan pon dah memadai kut.. sbb chewan rase xnak keruh kan lagi keadaan...nnt lain lak jadinya...klu member2 lain tanya ckp je chewan xdapat cuti...lagi senang...CNY ni gi holiday ngan abi best gak...spend masa bersama org tercinta lagi terbaik kan.....

mungkin ini adalah yang terbaik....insyaAllah...

Tuesday, January 10, 2012

Ober ke aku??

Salam 1 Malaysia

uhhh stress....berat badan aku makin hari makin naik....camne nk kurus cam dlu2 lagi??? 
diet........hmmm boleh tahan ke....??

result BMI aku ----->gemok obe-ct
OMG!!!!!!

stress...stresss.. hi mira, sila patuhi peraturan ini plezzz

1. Diet --- tahan makan, tp boleh ke??? makan sup boleh kan...(peberet aku ***ikan stim pon bagus...best2x)
2. Senaman --- hobi baru aku...senam-ribut robik...hahaha...bersenam sambil layan musik.....
3. Sauna --- hmmm sonok gak sauna ni...bakar segala kalori... lg pon murah... nk free bejemur kt lot parking tingkat atas...ok gak!!!
4. kurangkan titooo even org kata tido boleh bakar kalori...gi jalan2 ok gak...
5. Jogging......ohhh paling aku xsuka...boleh tukar dengan aktivi lain x???sila ajar aku brenang...aku nk swimmmmingggg....

klu amalkan 5 benda ni boleh kurus balik ke???
ohh mengeluh!!sanggup ke aku.... 

tp kan aku tertanya gak klu BMI aku mencapai berat badan ideal....agak2 la aku sekurus sape???hmmm mybe cam kena anorexia... hahaha

dalam pengiraan BMI ni ade tak masukkan skali berat tulang.....berat air ke....ambik kira ke semua tu....saje tertanya2...tanda protes dengan result bmi aku.. (^o^)

Monday, January 2, 2012

Mari berazam!!

Salam 1 Malaysia

Post pertama untuk 2012, kita citer sal azam tahun baru erk.. tp sebelum tu chewan nak imbas kenangan 2011 dlu.... tahun 2011 banyak betol kenangan..manis ada, pahit ada, suam2 kuku pon ada...

2011 menganugerahkan chewan suami yang baik... kehadirannya mengubah 100% kehidupan chewan... aura org kawen tu... menjadi istri kepada Encik Anizan Hussin adalah anugerah paling bermakna bagi chewan... Alhamdulillah ya Allah kerana membuka hati ini untuknya...

my wedding


2011 diriku telah diduga dengan pemergian sabahat tercinta.. sahabatku dr kecil.... sahabat baikku... sesungguhnya dia sgt bermakna buat ku... aku redha sesungguhnya itu adalah takdir Allah.... Ya Allah walaupun begitu singkat masa kami bersama, namun 100 tahun xmungkin diriku melupakan kenangan manis kita...kenangan itu mampu membuat ku tersenyum...

my bff

2011 juga telah membuatkan kerjaya diriku makin stabil...Alhamdulillah...menjadi pekerja tetap dan aku suka kerja ku...InsyaAllah moga2 tahun2 depan rezeki makin melimpah2....amin....

::: 2012 :::

hmm azam tahun ni, mudah-mudahan aku dikurniakan zuriat secepat yang mungkin....ini merupakan impian yang paling aku impikan... "Ya Allah mudah-mudahan ia termakbul....amin100x"

creadit by google

aku juga ingin hidup gembira/bahagia bersama suami ku.... mintak sangat suamiku berusaha mendapat tempat di KL/selangor...

aku juga ingin memperbaiki segala kelemahan 2011 dan mencari rezeki untuk memperbaiki nasib keluarga kami... 

rumah adalah aset yang aku ingin dapatkan tahun ini...lokasi nya munkin di ......... hehehe belum sempat bincang dengan hubby...mungkin KL atau bachok....

menjadi isteri/anak/muslimah yang solehah....insyaAllah..."Ya Allah bimbinglah hati dan diriku ke jalan yang benar..."

itu diantara azam 2012 yang chewan sempt pikir lah...insyaAllah klu ade rezeki dan izin Allah...

 by google


korang nye azam lak camne???