Tuesday, November 27, 2012

Cabaran Kehidupan

Assalamualaikum

Banyak lak cabaran bulan ni... adoii mmg tak terduga lak..
Sekarang sy mmg bengang yg amat.. sebab claim sy diorg lambat2 kan.... dah expired pon date claim sy tu.... xde tanggungjawab langsung... tau mengampu bos je...wat keja xtau.... ohhh benganggg...

perkara lain lak... hmm layan org kurang cerdik.. pandai nak compain sal sistem je.... tapi sebenarnya xpandai guna sistem... dah tau kurang cerdik tu, baca lah manual ke apa...ni tau nak complain je...... adoi2.... boleh buat darah sy naik...

perkara yg setrusnya,  yg ni kena cover2 ckit... nnt xpasai2 kena tindakan tatatertib.... kita kias2 ckit... nak marah bila kena buat keja org.. of coz sy tak puah hati.... and bengkak hati bila terkena kat sy.... org tu xsedar ke yg dia tu dah ada perangai BULI org bawahan....opsssss...terlebih sudah....


okey....sudah cukup2 sudah...............


Sunday, October 21, 2012

Shayer shuka Tidoo

Assalamualaikum

Sabtu lepas sy n my abi pergi buat scan 3D/4D.. saje je nak mencuba teknologi zaman kini..
sangat canggih teknologi kita, boleh teropong bb dalam peyut...sy n my abi sgt2 excited, belom pernah merasa kan...hihihi..

before bertolak, duk ckap2 nga bb, jgn tido time scan nnt... bb pon bukan main lg...aktif je duk gerak2 lam peyut ni...buat ape sy pon tak tau...

1st time jgk pergi klinik tu, kami booking online je.. murah..terpaksalah guna gps tuk cari jalan pi sana...
akhirnya sampai gak...ramai gak org pi scan bb time kami sampai tu...terpaksalah tunggu dlu...

akhirnya bb pon tidoq jgk...lame dah menunggukan... hmm tu jgk lah turn kami...alamak!! bb dah tidoq...baru je tidoq..

time for scan....Doc suh baring dlu, nak tgok kpala bb kat mana...xsusah pon nak cari kpala bb, dah da kat bawah....alhamdulillah, perkembangan bb sihat...

TAPI

macam2 doc buat, bb still tidoq...nyenyak betol, sy duk panggil2 bb wat xlayan je...hihihi..last2 bb tunjuk jgk mukanya...masam!!! xsuka org kacau bb tidoq yer...alaaa jap je bb, umi n abi nak tgok muka je...last2 gerak2 jgk tp sambung tidoq balik....dapat lah snap 2,3 pic yang nampak muka..

tadaa....Salam tuk semua..


Monday, October 15, 2012

Andai itu Takdirnya

Assalamualaikum

Cam sedey je entry kali ni... Tak sedih pon, tp sikit lah..
Dalam menjangkau 7 bulan usia kandunganku, macam2 aku fikir...
Risau sangat.

Andai ini adalah takdirku ya Allah, Engkau permudahkanlah semuanya..
apabila mengenangkan suami jauh dari mata, macam2 boleh berlaku
semoga semua baik2 saja..Amin!!!


Sunday, October 7, 2012

Sedia, Sabar, Seronok

Salam Hujung Minggu


Alhamdulillah dah 7 bulan usia kandungan ku... Happy sangat... Sekarang sangat2 excited nak buat persediaan tuk sambut cinta hati kami.... InsyaAllah...

Selalunya bila my abi datang, kitaorg gi usha barang bb... banyak benda yang nak kena bli.. so far sejak dah tahu aku pregnant, awal2 lagi dah kumpul duit nak bli apa yang patut.. nanti xde la sengket sangat bila duit terbang camtu je..

org kata bb 1st la banyak berhabis duit... btw, aku xkesah sangat tengtang hal tu...keterujaan tu lagi penting..
hehehe....

lastweek pergi scan kt KK Salak Tinggi, sofar bb sihat, n ikut perkembangan semasa..hihihi...
cuma HB aku yg rendah.... dah sekor hati lembu, hati ikan aku tibai bulan tu..makan hati ngan prangai org xyah cakap lah, hari2 kut makan...tp still tak naik2, makin tutun ade la...

Aku ade tnya Doc, bb aku ni gugurl or boboy... Doc ckp , InsyaAllah bb ehem2.... ***Rahsia***
nanti next 2 week, aku nak pi scan 4D lak...mase tu baru confirm kut..

Doakan yang terbaik tuk kami yer

bye2...

Monday, September 10, 2012

Cinta Cyber

Assalamualaikum

Apa pendapat korang dengan cinta alam maya ni??
  boleh caya ke x??

Actually saje nak kongsi pengalaman chewan.
bermula 1 pertemuan yang tak dijangka antara chewan dengan my cuweet hubby kt Yahoo Messenger. dulu YM la paling popular tuk cari teman. dulu saje je nak test market kt YM ni.. saja nak main2.. sebab tak caya sangat dengan cinta cyber ni.. sebab kita tak kenal kan org tu.. tak betoi atau x..

dlu kenal tahun 2005. sempat jugak la kami bertukar2 no phone. tapi xpernah pon rase nak col ke ape.. sebab tak berminat sangat. my hubby pon sama, bila chewan sms skali, balas skali.. borink!!

memang no phone dia tu buat pekasam lah dalam contact list chewan ni.. time rase borink je chewan sms or col.. nampak my hubby ni jenis bukan org yg suka layan pompuan. rase cam calon yg sesuai tuk chewan..hahaha..

start tahun 2007 baru chewan nak kenal dia secara serius.. then kami start ber SMS... lame2 calling2..kemudian decide nak jumpa..lupa lak bila tarikh keramat jumpa tu...mungkin Allah dah bukak kan hati kami time 1st dating kami.. time dating, dua2 berdebar semacam je...tgok gugup je... entah kenapa?? mungkin cinta??

bila malam tu, my hubby cakap, dia nak serius dengan chewan. n chewan pon terima.. 21 Oktober 2007 kami declare hubungan kami...tak sangka pertemuan kami kt YM menjanjikan hubungan yg halal dan diredhai ini sehingga ke hari ini. Syukur dengan pertemuan ini..

zaman cintan cintun we ols
p/s : cayang n cinta abi selamanya... insyaAllah...

Saturday, September 8, 2012

Orang Ketiga

Assalamualaikum wbt

entry ni khas buat kawan mase sy blaja kt Politeknik dlu..
org kata kawan sejati ni kekal sepanjang zaman..

yer saya paham...sangat2 faham.. tp adakah org lain faham..
bukan senang nak jaga persahabatan kita bila kita dah berumah tangga
dan tak mungkin perempuan dan lelaki boleh jadi kawan baik selepas berumah tangga

bukan sy tak nak balas SMS atau jawab col awk
tp disebabkan istri awk dah salah faham tentang hubungan kita,
sy xnak perkara lain yg lebih teruk lagi akan terjadi

katakan tidak pada image ini!!!

sy faham maksud awk, dan sy faham maksud istri awk
tapi sy xsuka bila istri awk dah salah faham dengan sy
biarlah kita berkawan camni je..bertanya khabar jika perlu

maafkan sy.. sy perlu menjaga hati ke semua pihak..
sy syg kan semua org yg syg  sy..
sy doakan awk bahagia. dan awk doakan sy jgk yer..

ps: jika awk baca blog sy, inilah jawapan sy, knp sy berdiam diri sahaja..


 

Friday, September 7, 2012

Syawal hampir berlalu pergi

assalamualaikum wbt

belum terlambat untuk sy mengucapkan 
'SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI'
maaf zahir dan batin
jika sepanjang umor hidup sy pernah terbuat salah, menyinggung perasaan dan termakan minum
seikhlas hati sy mohon maaf buat ibu ayah, saudara-mara, kawan2 dan yang mana mengenali sy..

raya tahun ni rase bersederhana sahaje...tapi pada diri sy, sy mmg2 bersyukur sebab Allah telah tunaikan 1 wish list sy... insyaAllah tahun depan lagi best kut... sebab dah raya ber3..

beraya disamping insan tersyg, semua nya sempurna sy rasekan. sikit pun tiada cacat cela..
bukan selalu nak berhimpun ramai2 kan
suasana cam ni memang sy nanti2 kan

dah habis cuti, balik KL dan bermula rutin cam biase
cuma hujung minggu mood raya lah...
request kawan2 buat open house..
hihihi saja nak manfaatkan bulan syawal yg akan berlalu pergi...

lastly preview gambar raya sy n suami..

biru tema kami tahun ni

Salam Aidilfitri
 

Thursday, August 9, 2012

10 Ramadhan terakhir



Salam 1 Malaysia

Bulan Ramadhan pun makin tiba ke penghujungnya. Jadi di sepuluh malam terakhir ni, marilah sama kita rebutlah pahala dan meningkatkan amal ibadah kita khususnya di seluruh 10 malam terakhirnya. Yakinlah  pahala di salah satu dari malam terakhir ini digandakan pahalanya sebanyak ibadah yang sama dikerjakan selama 1000 bulan.

p/s: Jum kawan2 kita rebut peluang ini..
 

Sunday, July 8, 2012

Pesanan buat diriku

salam 1 Malaysia

Entah kenapa hati ini selalu duk berbelah bagi
sekejap kata ini, sekejap kata itu..
apakah ini permainan hati??

bila terfikirkan keadaan kandungan ku yang semakin hari semakin besar..
apakah aku tidak risau??
ya aku tersangat risau.. risau siapa akan menjagaku disini
jauh dari keluarga, jauh dari suami

orang bercinta, bila duk berjauhan..merana tak ingat..
aku....suami jauh disisi...
apa perasaan ku..takut, bimbang, sedih...semua ada..

tapi aku selalu muhasabah diriku...
walau jauh beribu batu...aku ada Allah disisi ku
walau badai melanda.. aku ada Allah menjaga ku
walau apa jua musibah yg datang... Allah akan melindungiku
walau suamiku jauh dimataku.. tapi Allah dekat dengan ku

to My abi : jangan lah risau keadaan ummi disini.. sebab umi tau Allah ada dengan ummi..
insyaAllah dengan izin Allah, Kita akan bersama selamanya..
sama2 kita doa, semoga semua dipermudahkan..
ummi akan jaga diri ummi n baby dengan baik2...
i love u abi... syg sangat..


semoga kepercayaan, kesetiaan, kejujuran, keikhlasan menjadi pegangan kita..

Tuesday, July 3, 2012

Malas

Salam Semua
 
Awat la aku rase malas sangat hari ni...hmm mungkin bos xde kut.. or mungkin jgk sbb jiwa ku di kampung..
hehehe.. ngada2 lak..
org lain duk buat koding aku lak...hmm duk tulis blog..
bukan xnak buat koding but aku rase xde idea nk buat camne..

hari aku blaja berpuasa.. heheh cam dak kecik...
praktis puasa time ngandung.. so far baby tak mintak apa2 lak hari ni..
sabar yer sayang xlame dah nak berbuka.
xlame dah kita nk berpuasa..hmm mmg xsabar lak.. 
harap boleh berpuasa penuh...InsyaAllah...

Alhamdulillah.. so far sejak aku mngandung ni.. x banyak pon aku alah...mula2 je rase cam nak termuntah...btw lame2 dah ok
sbb aku dah pandai kontrol.. sebenarnya aku pelik gak.. knp xda alahan sangat...
mungkin ini hikmahnya sebab my hubby kan duk jauh..
if aku alah teruk, sape nak tgok2 kan aku kat sini...
Alhamdulillah... 10x mngandung pon aku nak...
harap baby baik2 aje yer...jadi anak yg soleh/solehah k..
sejuk perut umi ngandung kat baby...amin....

ok da..bye2..


Tuesday, June 26, 2012

Wedding my Cousin


Salam 1 Malaysia

Pertengahan tahun ni kami menyambut ahli keluarga baru... Menantu pertama tuk ayah cik n cik yang duk Perak tu. Memang sambut secara besar2an lah.. 2 hari berturut2.. Tunang, nikah n sanding.. memang kelam kabut.. teringat time chewan nak kawen dlu2.. hehehe.... 

Hari sanding diorang 09062012 tu genaplah setahun usia perkahwinan chewan ngan my abi... sambut anniversary kt sane lah...

ape2 pon to ayung n aire :
"Tahniah both of u.. Semoga berbahagia hingga ke syurga n cepat2 dapat baby"

jum layan gambar kenduri diorang




bye2.. much love..

Saturday, June 23, 2012

Excited Lagi

Assalamualaikum

Apa yang xcited sangat tu??
cercite...cercite...

Last week aku pi klinik family for the next appoinment..
benarnya malas lagi nak buat buku merah...even dah masuk 3 bulan
tunggu lah nanti2 pi buat.. pasni mau nya aku dengar nurse tu bg tazkirah 2 jam...
adoi..malas tol..
so deside pi swasta dlu maybe masuk 4 bulan baru nak pi klinik gomen..

ape yang aku ter-excited sgt ni
ceh...masa doc Siti Hajar scan my baby...
sungguh menakjubkan, sungguh bersyukur tengok my baby dah gerak2..
kaki tangan duk gerak2..
wahhh rase sangat2 happy..

Doc ckap baby sihat, hampir semua dah terbentuk..
kaki, tangan, kepala, badan semua dah ada..
Alhamdulillah ya Allah
memang tak tau lah rase camne..
happy tahap super dewa kut...

for my fren, sy kenalkan bakal anak kami...baby boy or girl belomtau lagi yer..
sayang ummi...say Hi to kawan2 ummi...
gedik laks...

 
Doa kan yang baik2 tuk kami yer....bye...


Thursday, May 31, 2012

mengeluh lagi


salam 1 Malaysia

Bila org menganiaya kita, apa kita nak buat??
haruskan kita redha??

Sanggup ke kita berhidup senang atas penderitaan dan kesengsaraan org lain??
kategori ape kah org ini??

Ya Allah mohon beri ku petunjuk..
agar aku tidak leka atau sesat
tidak menyalahkan org lain atas apa yg berlaku
setiap yg berlaku ada hikmahnya

Wednesday, May 30, 2012

may Allah bless u

Salam

Pagi yang indah, dilimpahi hujan yg mencurah... aman... damai..
suasana cmni lah saya suka..

30 may??
apa yang istimewa sangat yer..
xde ape yg istimewa sangat pon.. bukan hari kekasih pon 
tapi
hari ni besday si dia..

orang yg sangat2 sy sayang..
masih ingat lagi, hari ni dia dapat col free dari hotlink..
dia xakan col boypren dia tp dia slalu col bespren dia.
itulah dia..sweetkan..

 xde sambutan majlis harijadi secara gilang-gemilang
tp dengan 1 ucapan
dapat menggambarkan seribu keceriaan, kegembiraan
suasana yg menghibakan, menyentuh jiwa..
itu lebih baik..

tetapi sekarang, 30 may tiada lagi ucapan "semoga awk panjang umo" buat si dia
tetapi
"semoga Allah merahmati awk disana dan semoga awak ditempatkan dikalangan org2 yg beriman"

Al Fatihah buat Arwah Siti Fairus

much love...

Tuesday, May 29, 2012

dugaan hidup


Salam 

Ya Allah apakah dugaan ini ??
kenapa aku sering menanggung kesalahan org lain
dengan kecuaian dia, aku diherdik, dimarah

hmm cukup stress...
knp dia boleh ambil sambil lewa je semua ni..
dia cuai, larikan diri...
aku yg nk kena tanggung semua ni

setinggi mana kesabaran aku ini??
aku nk hidup bahagia/senang
aku xnak susahkan sapa2
tolong jangan susahkan aku lagi

ya Allah tunjuk kan lah jalan yang mudah bagi hambamu ini
semoga aku mendapat keadilan yang sebenarnya..

amin...



Sunday, May 13, 2012

Rezeki Allah

Salam1 Malaysia

Cer teka ape rezeki tu??

.
.
.

Alhamdulillah... berkat usaha, doa dan tawakal.....
akhirnya sy dah disahkan Mengandung...
sebulan lebih..around 7 week..
Sujud syukur padaMu ya Allah..

+ve for pregnancy test... teruja...Alhamdulillah

thanks tuk semua yang mendoakan..
tak lupa juga semua org yg bg support..
harap sy dapat jaga baby dalam rahim saya ini dengan baik, sihat dan sempurna

mintak doa korang..
semoga saya n baby sihat2 hendaknya
 xmo stress2 dah...

pengalaman...mmg best la..
gembira, gemuruh, semua ada..
muntah?? itu nikmat org mengandung..
hahaha...so far..alhamdulillah xde la teruk sangat,,
deman je lah...

to my bff x lame lg u ols akan jadi aunty...
so cpt2 prepare yer..hehehe..

baby saya masih kecil....next month baru leh scan...insyaAllah doctor ckp leh nampak kepala dah...



ape2 pon mintak doa yang baik2 tuk saya, suami n baby...
thanks u ols...


Tuesday, April 17, 2012

My BFF

Salam u ols

Hari sabtu lepas ade PC Fair kt KLCC... saya sampai KLCC lrt dalam kul 11.. tunggu niq n eina.. sampai ngantuk tunggu diorg... 11.30 muncul jugak..

Jalan2 Suria KLCC cari PC Fair lah sebab cik Aini dah ada kt sana.. Tapi silap tempat lak...yg PC fair tu kt Convention Center daa....

Adoi... 1stime gi klcc mane lah tau, tempat asing2.. cari punya cari..
akhir nya jumpa jugak Pc Fair tu...Alhamdulillah...

so berjumpalah kami 4 sekawan.. lagi 4 duk jauh2..sabar yer bff lain..nanti kita jumpa...
InsyaAllah...

Dengan tenaga yang ada tu dpt jugak ronda2 hall yang jual bermacam2 gadget PC.. 
saya sapu bersih woofer evo 7 brand Sonic Gear, mini SD card tuk my Samsung dan free 8gb pendrive...
marvelous lah!!! 

sebenarnya banyak lagi nak angkut tapi kesuntukan masa..huhuhu...semua dah penat2..solat zohor blom lagi, makan pon belom..

so decide pegi masjid dekat area klcc tuk menunaikan yg wajib dulu..
time tu lak hujan.. terpaksa rehat dlu kat masjid..
lepas hujan dah reda ckit, pegi cari makan lah..

ayam penyet pilihan kami... then balik....
insyAllah nextime kita jumpa lagi..
sonok sangat kuar nga member2 lame ni...
nanti kita wat BBQ lak yer teman2 ku semua...

sila jamu mata dengan pic yg dapat disnap hari tu

aini, ina, niq
Niq, aini n ina
me n ina
me
walaupon dah deman kena hujan, penat jd urusetia hari sukan, kena cirit-birit mase dinner opis, tido xcukup...
tapi
memang berbaloi2 dapat jumpa BFF - aini, ina, niq..
fizzah, norji, sal n bie jangan kecik ati yer....
kita jumpa lain kali..

luv u ols...

Tuesday, April 10, 2012

Mulut Manis

SAlam 1 Malaysia

xsuka nya....
dlu mase nak mengempen, cari orang segala bagai..
janji itu ini.. bukan stakat 3 janji je... tp lebih dr tu

tp bila kita dah bayar..
hmm lupa la semua tanggung jawab...
buat2 xkenal..
kol xngangkat, mesej tak berjawab

inilah yang dikatakan manusia
xsuka2...

Mira!!!
ingat Allah itu
.
.
.
.
.
.
Maha Adil
Maha Mendengar

InsyaAllah orang tu takkan ke mana2,
mungkin dia lupa..

dislike!!! - 100x

SABAR lah wahai HATI..

Thursday, April 5, 2012

Cinta ku

Salam 1 Malaysia

Sekiranya
kita cinta kepada manusia
tidak semestinya manusia cinta kepada kita
Tetapi sekiranya
kita cinta kepada Allah
nescaya cinta Allah tiada penghujungnya

Sekiranya
kita cinta kepada manusia
kita akan cemburu kepada orang yang
mencintai orang yang kita cintai
Tetapi sekiranya
kita cinta kepada Allah
kita akan turut mencintai orang yang
melabuhkan cintanya kepada Allah juga

Ya Allah
andainya dia adalah jodoh
yang ditetapkan oleh-Mu kepadaku
Maka
campakkanlah ke dalam hatiku
cinta kepadanya adalah kerana-Mu
dan campakkanlah ke dalam hatinya
cinta kepadaku adalah kerana-Mu jua

Namun
andainya dia bukanlah jodoh yang
ditetapkan olehMu kepadaku
berikanlah aku kekuatan
agar pasrah
dalam mengharungi ujian
yang Dikau berikan kepadaku..
sumber :  Fatimah Syarha

Monday, April 2, 2012

saya dan kenangan

Salam 1 Malaysia

tetibe rindunya zaman2 duk bringus dlu...
mesti chumel2 kan
tp saya xcomel pon....hitam, kasar, lasak
cam budak laki

ini saya.... hensem x?
banyak kenangan yg saya xboleh lupe, semua2 manis
satu persatu buat saya tersenyum
klau la kenangan tu dibawa ke zaman skarang...
waaa best nye..
tapi memang tak lah!!
mira jangan duk brangan k...

saya lagi dengan along n cousin
dlu mase sy skolah rendah...sy sgt2 aktif bersukan
sebab tu la badan sy maintain ala2 cam model kt tb tu
hihi tu dlu la

saya sangat2 degil...betoi kan mak?
sebab mak slalu ckp "anak yg paling susah nk jaga adalah saya"
tapi
sekarang sy da berubah kan mak
90% sy da lain dr dlu
+ve, -ve semua ada

1989 - 2005
same x?

Thursday, March 22, 2012

Honda JazzHybrid is launched!

Salam 1 Malaysia

Hai...
orang kate ijau itu melambangkan kedamaian..


acu tengok sini..
Damai tak???




 Ape lagi...ambik sorang 1...
sebatu pon dah nampak..

Friday, March 16, 2012

anak tiket ke syurga atau neraka

Salam Jumaat

Pagi tadi ade tazkirah jumaat dari Ustaz Amran
hmm memang best n kena jiwa lah
topik nya pasal anak itu tiket ke syurga atau neraka

kawan2 semua
para2 ibu dan bapak
anak tu memang satu tiket untuk kita ke syurga
TAPI
bukan tiket ke neraka
itu salah sama sekali

 pandai kita mendidiknya didikan agama, 
membentuknya dengan nilai2 yg murni..
melimpahkan kasih sayang kepadanya
insyaAllah..

jangan menganggap anak itu satu beban kepada ibu bapa
anak itu nikmat Allah swt yang tak ternilai harganya
ibu bapa memerlukan doa anak2 yg soleh dan solehah

jangan kita kecewa bila anak kita bersikap sebaliknya..
bukan salah anak kita..
cuba kita kaji, cuba kita selami
kenapa dan mengapa dia bersikap sebegitu..
sudah cukup ke didikan agama kepada anak kita, diri kita
untuk bekalan ke akhirat

Ya Allah mintak diperjauhkan semua hasutan syaitan ini dari diriku dan bakal2 zuriatku... Amin2...

Nabi bersabda maksudnya: “Apabila mati seseorang insan, maka akan terputuslah segala amalannya kecuali tiga perkara, iaitu sedekah jariah, ilmu yang dimanfaatkan daripadanya dan doa anak soleh yang sentiasa mendoakannya.”
(Diriwayatkan oleh Abu Hurairah)


Tuesday, March 13, 2012

Cutenya kamu

Salam 1 Malaysia

hai u ols..
sabtu lepas, saya n my abi pi mlawat my niece...
lame gak la tak tengok
rindu sangat dah..

sampai sana Qaisara tengah tido, shasha lak tengah nangis..
rindu ibunya kut..
hmmm siannya diorg..
kecik2 dah berjauhan dengan ibu diorang


tabahnya hati diorang
mungkin ada hikmah kan.

sebab rindukan sangat kt diorg, saya usik gak dia
hehehe...yes2x sedar gak...

alololo...
chumel sangat...makin putih dah sekarang...
kalah shasha

terubat la rindu kt diorg...mungkin 2 minggu nanti,
kami akan bermalam kt sana...
umah Teh-maksaudara belah abah.

preview my niecen my little cazen...


bye... ('',)v

Monday, March 12, 2012

Ikan Patin Masak Tempoyak

Salam u ols

hai sabtu lepas, saya n my abi pergi melawat anak2 saudara saya kt bandar baru salak tinggi.
otw pi sana, nampak la org jual ikan patin.
tetiba teringin nak makan..

rancang nak singgah otw balik nanti, ade rezeki, ade lah ikan patin tu nanti
alhamdulillah nampaknya rezeki tu ada...hehehe

ape lagi abi request suh masak ikan patin masak tempoyak
senang je saudara/saudari semua
 cam buat ikan pedas je cuma plus tempoyak je..
ni resepi yang emak saya ajar lah
so far sangat sedap. bukan tipu tp mmg betol2 sedap

bahan : 

1. ikan patin 1kg - potong 5
2. 4biji bawang putih + 1 bawang merah
3. seinci kunyit + seinci lengkuas
4. sejemput beras
5. lada burung 4 biji
6. tempoyak
7. daun kesom
8. gula, garam, serbuk perasa

cara buat:

1. tumbuk bahan 2, 3,5 dan 6 hingga hancur
2. campurkan dengan beras yang ditumbuk hancur. kena tumbuk asing sebab taknak beras bersepah.
3. gaulkan dengan ikan patin dan biarkan ia tenang selama 10 minit
4. masukkan air sampai tenggelam ikan tu
5. gaulkan dan biarkan
6. bila kuah mendidih masukkan garam secukup rasa, gula ckit dan sedikit serbuk perasa
7. last masukkan daun kesom

taraaaa...

ikan patin masak tempoyak

dah masak dah siap dijamu. 
selamat mencuba


Miracle

Salam 1 Malaysia

Saya ada isi kerja kt UMK
harap2 la rezeki menyebelahi saya
"Ya Allah aku memohon kepadamu ya Allah"

tapi
saya kena dapatkan keizinan ketua jabatan.
yang tu saya tak dapat lakukan
risau lak saya
camne saya nak dapatkan pengesahan tu..
nanti prestasi saya lak yang turun

 sebenarnya saya sangat sayang kerja saya sekarang
tp saya lebih sayangkan keluarga saya
diorang paham tak kalau saya hantar borang keizinan majikan tu??
Ya Allah... hati ini berbelah bagi..

bimbinglah hati ini kejalan yang benar dan diredhai
semoga saya dapat berada disamping family saya
amin ya Rab...

kawan2 doakan saya yer..
('',)v

Thanks..