Wednesday, November 30, 2011

episod berduka : Saman

Salam Malaysia

Arghhh tensen nya....kena saman la pulak..... suka hati kut menderma tuk krajaan....duit blana sangat etek.

hadoiii melayang 3rat...  dah  la  nk ganti  carburator  yg  org xbertaubat tu curi bulan lps....

xyah  nk mengeluh  la chewan.... ni dugaan hidup namanya...ye  dokkkk???

redha la.... be cool...  rezeki kut laen nnt...  bawak  bersbar yer....

pujuk diri sendiri nampak.....

motivasi kan  diri.... jangan  cepat mengeluh  dengan nasib  kita....



bye..


Monday, November 28, 2011

Monday Blues

Assalamualaikum

Sebelum tido saja nk letak post jiwang.... Bored sangat..

"Jangan kerana cinta, kita gugur dari perjuangan, dan jangan kerana cinta juga, prinsip kita menjadi larut dan cair. Cinta tidak semestinya akan berakhir dengan perkahwinan dan perkahwinan juga tidak semestinya akan menoktahkan titik akhir kepada percintaan. Kesetiaan akan mengikat cinta, kecurangan akan meranapkan segala kemanisan cinta. Sesebuah perkahwinan akan menjadi indah jika cinta terus bersama.."

mud jiwang tuk My Abi yang jauh dimata tp dekat dihati... luv u sayang...

Layan "Tentang Dhia"

Assalamualaikum

hai kawan2.. tengah buat ape tu?? mesti sama dengan chewan kan... layan Tentang Dhia kan... memang best betol citer ni.. layan dr episod 1st lagi.. rugi lak klau terskip 1 episod...  boleh mogok lapar nanti..

nak tau kenapa citer ni tambah2 best... sebab ada Adi Putra... Hero Malaya kan... ape2 pon selamat menonton yer....


layan lagu  "OST Tentang Dhia"

bye2...

Saturday, November 26, 2011

Rezeki Allah swt

salam Maal Hijrah

Esok dah kita nk sambut maal hijrah kan...apa hijrah korang ??
Hijrah chewan kerja sebagai kontrak ke tetap....Alhamdulillah syukur...tu salah satu lah...

btw nk kongsi la dengan korang kan, prasaan da dpt tetap ni... mmg seronok...usaha chewan selama setahun x sia2...to my fren yg xdpt tetap tu jgn la kecewa...mungkin ade rezeki nnt..InsyAllah...

mase tunggu result dr pihak atasan,hati rase berdebar2 jgk....sbb ade sumber2 kate,ckit je dpt tetap....tp rase kepercayaan dalam diri ni kuat dan semangat nk tetap tu ade...still berharap la...rahsia Allah kan....

ni dia surat tawaran tu....hahahha..happy....


for the gud news..... chewan blanja my Abi makan tp masak sendiri la.... menu yang diminta oleh my Abi adalah....ikan sikap masak stim, udang goreng kunyit... xnak membazir, chewan goreng bahagian ekor yang lebih tu.... 


Tadaaaaa...

my Abi cakap siakap stim tu best...creadit for my mummy... bg resepi...habis licin semua....makan besor la malam td.... nnt esok abi lak masak erk..... nk rase jugak suami masak...


ok la la net time chewan citer sal masak2 lagi... tp sapa nk blaja masak ngan chewan leh ja....nk konsi serba sedikit boleh la....cm pandai je chewan masak kan....

bye2......

Monday, November 21, 2011

final bola malam ni....

Salam  1 Malaysia

Berdebor chewan  nengok bola malam ni.... sama2 hebat...hope  Malaysia  menang  la malam  ni...  go2 team Harimau Muda....

hehehe...menang bola  ni umpama boleh menang  keseluruhan untuk sukan sea kali  ni je... becoz bola ni umpama perlawanan yang paling besar sangat...best kan....

tp nasib la...chewan mmg xboleh tgok bola.... sebab ape..chewan suka menjerit...nnt org igt histeria lak...jd ambik kputusan untuk chewan membaca novel je...hahahaha...

Ni novelnya...best gak la...leh menagis...hhehehe




Sinopsis:

Tengku Aqilah, seorang anak yang di sisih oleh bapa kandungnya sendiri. Kecetekan iman Tengku Hisham menyebabkan beliau menyalahkan anak bongsunya sebagai punca kematiaan isterinya. Selama 13 tahun Tengku Aqilah hidup di perantauan membina kehidupannya sendiri. Selepas tamat belajar Tengku Aqilah berhajat untuk kembali semula ke pangkuan keluarganya namun kepulangannya itu telah membuka tirai luka dalam hidupnya.


Tengku Natasha yang tidak pernah padam api dendam terhadap adiknya, telah menggunakan tiket sebagai anak kesayangan Tengku Hisham, memperlekehkan Tengku Aqilah dengan memberikan Tengku Aqilah jawatan sebagai seorang penyambut tetamu merangkap tea lady di Syarikat milik keluarga mereka. Demi untuk menagih kasih seorang bapa Tengku Aqilah akur jua.


Tengku Ryan Ameer, jejaka tampan kacukan Inggeris melayu itu begitu angkuh dan sombong, di tambah pula dengan kedudukan bapanya, Tengku Hashim sebagai pemegang syer terbesar diSyarikat Megah Holdings. Kehadiran Tengku Aqilah di Syarikat itu begitu menjengkelkannya, sehinggakan mereka tidak boleh langsung bertembung muka pasti perang mulut akan meletus. Tengku Aqilah sedar di mata Tengku Ryan Ameer begitu membara api kebenciaan terhadap dirinya.

Tengku Hashim, bapa saudara Tengku Aqilah amat menyanyangi gadis malang ini. Manusia hanya mampu merancang namun perancangan Yang Maha Esa lebih hebat dari segalanya. Sebelum menghembuskan nafas yang terakhir Tengku Hashim telah membuat satu wasiat yang telah mengubah segala-galanya. Apakah wasiat beliau itu? Mampukah Tengku Aqilah mengapai kebahagiaan dalam hidupnya? Mampukah Tengku Aqilah terus menagih kasih dari bapanya? Begitu utuhkah api kebenciaan Tengku Ryan Ameer pada Tengku Aqilah? Segalanya akan terjawab dalam novel setebal 816 mukasurat ini


Thursday, November 17, 2011

Anak Buah Kami

Salam 1 Malaysia

Sronok betol tengok member2 dpt baby, akak dpt baby...chewan dpt ank buah....sejak kawen ni bertambah2 anak buah...hehehe... happy for she....anak sendri, tunggu rezeki dr Allah.....Rezeki itu kan rahsia Allah...berdoa, berusaha dan tawakal adalah penawar nya.... preview anak buah dlu yer....

 


Tuesday, November 15, 2011

Jalan2 kt Putrajaya

Salam 1 Malaysia

seronok kan bila berada disamping orang yg tercinta.. meamng sonok...chewan ngan my abi kan PJJ, so time ni la nk bermanja berhabi-habisan... hehehe :)


2 minggu bersama my abi mmg best sgt.. bertuah dikurniakan seorang suami yg sangat2 penyayang...mungkin dia mewarisi sifat kesederhanaan dan penyayang dr kedua orang tua nya.. Alhamdulillah..

banyak aktiviti yang kami lakukan...hehehe...even dah 4 bulan kawen tp still cam 3,4 hari bercinta.. kami date kt pantai, mall. makan , snap picture sana sini...memang best..

syukur ya Allah...even hidup sederhana tp bahagia melimpah2... nak crita 1 naskah novel pon xhabis...my abi ni dia suka membantu a.k.a menyibuk.... time masak dia nk masak jgk, kadang2 berebut2 nk buat itu ini...nak tergelak pon ade...tp chewan slalu gak 'buli' my abi...suh dia basuh baju, jemur kain, basuh pinggan...sib baik la dia xmerungut....biase chewan yang masak dia yg basuh periuk kuali...sonok la chewan punggah mane yg bersih....

hahaha...panjang lak bercerita hal dia...tuk yg sudi baca entry chewan...sudi2 la menjamah gambar2 kami kt Putrajaya...


we all.. love_love_love

 me@putrajaya

my abi@putrajaya


bye....muaahhhhh!!!!

Sunday, November 6, 2011

Salam Aidiladha

salam aidiladha 
untuk semua umat islam diserata dunia

camne nga raya korban korang?? tahun ni chewan sambut raya korban belah Abi chewan... mula2 lain rasenya, tp not bad la.... sonok macam raya kt umah mak ayah chewan gak... 

hari raya haji



pagi2 pegi solat hari raya... balik tengok org sembelih lembu...tlong mak mentua masak...pestu makan ramai2... ptg bakar daging nga abi chewan...best sgt... 1st time rase best cam ni... Alhamdulillah ya Allah...beri aku keluarga yg sgt2 baik dan penyayang..

besok nk blik rantau panjang then betolak KL ptg2 ckit ...harap selamat sampai KL dengan selamat...amin....
sape2 yang nk drive jauh2 tu berhati2 ye....igt lah org yang tersayang...


lembu dikorbankan
bye....gtg nxt time jumpe lg..muuaaahhhh...

Friday, November 4, 2011

Jalan2 Kt Kampung Halaman ku

salam jumaat semua!!

hari jumaat ni ape nk buat erk...igt nak pegi jalan2 nga my Hubby kt Pekan Rantau Panjang..Sonoknya pegi makan mee kuah...lame giler xmakan..dlu bila balik kampung, rutin pertama mesti gi makan mee kuah ngan bff chewan..skrg kena gi nga My Hubby laaa...

pegi ngan sape2 pon xkesah, janji dpt jgk makan febret fud..Alhamdulillah dpt dilahirkan di negeri yang indah dengan makanan yang sedap2 ni..yg  best lg barang2 yg murah..Semua org nk dtang ke tempat lahir chewan.. kira beruntung la chewan dilahirkan disini...

Nnt tunggu chewan snap gambar nnt erk....tunggu Hubby balik solat jumaat, baru nk gerak gi Pekan...

Mmmuaaahhhh (>o<).